(UPDATED) Senarai Tempat Menarik Melaka Terkini 2018


1 Muzium Baba Nyonya

Wow! Tarikan ini satu-satunya peluang hangpa nak tengok rumah hartawan Baba Nyonya dulu-dulu.

  • Harga Tiket: RM 16
tempat menarik lagi bersejarah di melaka - muzium baba nyonya

2 Kota A Famosa

Kalau ke Melaka, tapi tidak ke A Famosa, bukan lah bercuti ke Melaka namanya kan?

  • Tarikan Percuma
mercu melaka - a famosa

3 Melaka Alive

Melaka Alive ini adalah tarikan Melaka yang membawa hangpa rasa sejarah kerajaan lama negeri Hang Tuah.

  • Harga Tiket: RM 23
Melaka Alive - tempat best melaka

4 Magic Art 3D Museum

Tahun 2015 menyaksikan bercambahnya jumlah muzium 3D seperti cendawan selepas hujan.

  • Harga Tiket: RM 22
Magic Art 3D Museum PD

5 The Shore Toy Museum

Kaki figura mesti duduk lama sini, sambil meleleh tengok figura anime yang kecil, yang besar.

  • Harga Tiket: RM 10
the shore toy museum

6 Menara Taming Sari

Menara Taming Sari Melaka ini cukup ideal jika hangpa nak tengok Melaka dari tempat tinggi.

  • Harga Tiket: RM 17
Menara Taming Sari  tarikan best  melaka

7 Masjid Kampung Kling

Nak tengok pemandangan rare -- masjid, tokong dan kuil di satu jalan? Jom pi solat kat Masjid Kampung Kling

  • Tarikan Percuma
tempat menarik lagi bersejarah di melaka - masjid kampung kling

8 Masjid Kampung Hulu

Nak tengok masjid tertua dan yang masih digunakan lagi di Melaka? Ini tempatnya.

  • Tarikan Percuma
tempat menarik lagi bersejarah di melaka - masjid kampung hulu

9 Masjid Selat Melaka

Melaka juga tidak mahu kalah dengan masjid terapungnya sendiri. Tapi jangan datang untuk bergambar, datang juga untuk solat.

  • Tarikan Percuma
tempat menarik lagi bersejarah di melaka - masjid selat

10 Taman Rama-Rama dan Reptilia

Taman Rama-Rama Melaka dekat dengan tol Ayer Keroh ini bukan saja ada rama-rama, tapi ular juga.

  • Harga Tiket: RM 22
taman rama-rama melaka - tarikan best di melaka

11 Wildlife Theatre

Wildlife Theatre di Pulau Melaka ini ada pertunjukan haiwan yang agak berbeza dari kebanyakan tempat tarikan haiwan di Melaka.

  • Harga Tiket: RM 20
Wildlife Theatre

12 Beca Melaka

Kalau ada bajet lebih, apa kata hangpa naik beca Melaka? Dan sekarang beca pun dah lebih class!

  • Harga Tiket: RM 30
aktiviti menarik di melaka - beca

13 Muzium Kesultanan Melaka

Nak merasa masuk istana Melaka zaman dulu? Singgah ke Muzium Istana Kesultanan Melayu Melaka ini sebab ini replika istana Melaka dengan saiz sebenar.

  • Harga Tiket: RM 3
Muzium Kesultanan Melaka

14 Kampung Morten

Ada kampung Melayu kat tengah-tengah bandar Melaka? Biar benar.

  • Tarikan Percuma
Kampung Morten - suasana malam melaka kampung melayu

15 Rumah Terbalik Melaka

Hangpa kaki selfie, tangan IG ya? Kalau begitu jom beraksi dan gelak sama-sama dalam Rumah Terbalik Melaka.

  • Harga Tiket: RM 15
Rumah Terbalik Melaka