(UPDATED) Senarai Tempat Menarik Melaka Terkini 2019


1 Kota A Famosa

Kalau ke Melaka, tapi tidak ke A Famosa, bukan lah bercuti ke Melaka namanya kan?

mercu melaka - a famosa
  • Tarikan Percuma

2 Muzium Lebah Sedunia

Apa yang hangpa tahu pasal lebah? Madu saja? Jom terjah sini dan belajar lebih lagi.

tempat menarik utk kanak-kanak di melaka - bee farm
  • Tarikan Percuma

3 Muzium Islam Melaka

Ambil tahu tentang Melaka dan Islam. Dan tengok artifak dan replika masjid kat sini.

bangunan muzium islam melaka
  • RM 3

4 Skytrek Melaka

Jom layan main obstacle course dari atas pokok dengan Skytrek Melaka, bang Dolah!

skytrek melaka flying fox
  • RM 60

5 Muzium Baba Nyonya

Wow! Nak tengok rumah hartawan Baba Nyonya dulu-dulu? Jom ambil tiket satu.

bangunan muzium baba dan nyonya melaka
  • RM 16

6 Skydeck at Hatten City

Kalau nak tengok panorama Melaka dari bangunan tinggi malam-malam, ini tarikan yang anda boleh layan.

hatten city skydeck melaka
  • RM 20
  • Ada Diskaun

7 Muzium Kesultanan Melaka

Nak merasa masuk istana Melaka zaman dulu? Singgah masuk dalam replika istana Melaka ini.

Muzium Kesultanan Melaka
  • RM 3

8 The Shore Toy Museum

Anda kaki mainan dan figura? Boleh pusing leleh tengok figura anime sini yang pelbagai aneka.

the shore toy museum
  • RM 20

9 Menara Taming Sari

Menara Taming Sari Melaka ini cukup ideal jika hangpa nak tengok Melaka dari tempat tinggi.

Menara Taming Sari  tarikan best  melaka
  • RM 17

10 Magic Arts 3D Museum

Kaki selfie? Sementara anak mandi, mak boleh bergambar kat muzium 3D ini.

Magic Art 3D Museum PD
  • RM 22
  • Ada Diskaun

11 Masjid Kampung Kling

Nak tengok pemandangan rare -- masjid, tokong dan kuil di satu jalan? Jom pi solat kat Masjid Kampung Kling

tempat menarik lagi bersejarah di melaka - masjid kampung kling
  • Tarikan Percuma

12 Masjid Kampung Hulu

Nak tengok masjid tertua dan yang masih digunakan lagi di Melaka? Ini tempatnya.

tempat menarik lagi bersejarah di melaka - masjid kampung hulu
  • Tarikan Percuma

15 Melaka Tropical Fruit Farm

20 minit dari bandar Melaka ada kebun buah yang luas untuk pecinta pokok di kalangan kita.

melaka tropical fruit farm rambutan
  • RM 17
  • Ada Diskaun

18 Kampung Morten

Ada kampung Melayu kat tengah-tengah bandar Melaka? Tak percaya lah saya!

villa sentosa kampung morten
  • Tarikan Percuma

19 Planetarium Melaka

Haa .. hangpa mesti tak sedar yang Melaka sebenarnya ada planetarium kat kawasan MITC.

tempat menarik utk kanak-kanak dimelaka - planetarium melaka
  • RM 10

20 Perkampungan Chetty

Kalau orang Cina ada Baba Nyonya, orang India pun lucky sebab ada Chetty.

anak gadis chetty melaka
  • Tarikan Percuma

21 Casa Baba Gallery

Ini tempat photoshoot buat jadi Baba Nyonya sehari masa cuti

casababa gallery melaka
  • RM 15

23 Wildlife Theatre

Wildlife Theatre di Pulau Melaka ini ada pertunjukan haiwan yang agak berbeza dari kebanyakan tempat tarikan haiwan di Melaka.

Wildlife Theatre
  • RM 20

24 Taman Botanikal Melaka

Nak rasa masuk hutan Melaka tapi takut? Datang taman botani ini sahaja lah kak!

melaka botanical garden
  • Tarikan Percuma

25 Beca Melaka

Kalau ada bajet lebih, apa kata hangpa naik beca Melaka? Dan sekarang beca pun dah lebih class!

aktiviti menarik di melaka - beca
  • RM 30