(UPDATED) Senarai Tempat Menarik Penang Terkini 2019


Antara Tempat Menarik Penang 2019 Ini -- Yang Mana Yang Hangpa Nak Pi?

1 Taman Tema Escape

Masuk ke taman tema paling best kat Penang, dan rasakan slide paling panjang dunia! Woohoo!!

escape penang water slide terpanjang dunia
  • RM 167
  • Ada Diskaun

2 Bukit Bendera

Mana sah ke Penang kalau tak menjenguk ikon atau tarikan utama kat Penang ini dulu kan?

bukit bendera train - tempat mesti lawat di  penang
  • RM 12

3 The Habitat

Nak tengok pulau ini dari tempat tinggi? Ini tempat menarik Penang yang akan buat you happy.

tarikan best penang - the habitat penang
  • RM 50
  • Ada Diskaun

4 Entopia

Jom singgah kat taman rama-rama yang paling selesa kat Malaysia weh!

tiket taman rama rama penang entopia
  • RM 49
  • Ada Diskaun

5 Design Village

Cari barang branded murah masa cuti kat Penang? Ini dia tempat khas untuk itu.

tarikan penang design village penang factory outlet store
  • Tarikan Percuma

6 Gurney Drive

Cari tempat menarik nak bersantai malam-malam di Penang? Jom layan Gurney Drive.

Gurney Drive- tarikan malam untuk santai dan makan-makan di penang
  • Tarikan Percuma

7 Wonderfood Museum

Kalau anda memang suka bergambar dengan makanan, ini tempat yang patut anda lawat di Penang

tempat menarik untuk selfie/ bergambar di pulau pinang - wonderfood museum
  • RM 15
  • Ada Diskaun

8 Feri Pulau Pinang

Feri Pulau Pinang ini biasa bagi orang Penang. Tapi ia tarikan menarik Penang, kalau anda datang dengan anak.

feri penang biru
  • RM 7.70

9 The Gravityz Penang

Ada kawan yang suka cakap besar hari-hari? Meh cabar dia kat sini.

gravityz penang
  • RM 79
  • Ada Diskaun

10 Pantai Batu Feringghi

Tak mahu mandi sebab airnya keruh? Kita ambil angin laut kat Pantai Batu Feringghi pun boleh dik.

Pantai Batu Feringghi - tempat menarik & free di pulau pinang
  • Tarikan Percuma

11 Magic World Phantamania

Tempat magic pun ya, tempat berselfie pun ya. Pelik betul tempatnya cik adik oi

tarikan di penang  - phantamania penang
  • RM 19
  • Ada Diskaun

12 Khoo Kongsi

Nak tengok bangunan suku Cina yang cukup mewah sampai dewa pun iri hati? Datang ke Khoo Kongsi.

tempat menarik pulau pinang -khoo kongsi penang
  • RM 10

13 Tropical Spice Garden

Minat pokok dan herba? Singgah sekejap di Tropical Spice Garden di Teluk Bahang ini.

tarikan penang tropical spice garden
  • RM 29
  • Ada Diskaun

14 Jalan Seni Lebuh Armenia

Siang malam asyik selfie? Kalau ya, Street Art Penang ini memang wajib anda pergi.

armenian street art - tempat menarik & free di penang
  • Tarikan Percuma

15 Saneen Goat Farm

Menyampah jem kat Penang? Jom lepas stress. Jom layan kambing baka Swiss kat Saneen Goat Farm dengan anak-anak

saneen goat farm - tempat menarik di penang utk budak-budak
  • Tarikan Percuma

16 Muzium Peranakan Penang

Susah nak ke rumah Cheong Fatt Tze? Cuba ke Muzium Peranakan Penang sebagai alternatif

penang peranakan mansion kawasan luar
  • RM 20

18 Bookexcess Penang

Ulat buku! Jom shopping ilmu dan bergambar dalam kedai buku Penang yang terbaru.

bookexcess penang
  • Tarikan Percuma

19 Muzium PG Gold

Ini mungkin muzium yang tak mungkin anda lawat di Penang --- melainkan kalau ada yang nak sponsor.

tempat menarik di penang - pg gold museum penang
  • RM 28
  • Ada Diskaun

20 Muzium GohKaki

Nak tunjuk anak game yang anda main masa kecil-kecil dulu? Ini tarikan Penang khas untuk itu.

tempat menarik utk kanak-kanak di pulau pinang - muzium gohkaki
  • Tarikan Percuma

21 Upside Down Museum

Ya -- tempat untuk anda bergambar lagi! Aduhai, dunia dah terbalik.

upside down museum penang
  • RM 15

22 The Top Komtar

Duit terlebih-lebih? Jom naik jambatan kaca dan tengok Penang dari atas The Top Komtar.

tarikan best penang -skywalk penang
  • RM 48
  • Ada Diskaun

23 Teddyville Museum

Tarikan Penang ini ada beratus teddy bear kenit, kacak dan kelakar. Jom terjah!

selfie dan bergambar di teddy bear museum penang
  • RM 36
  • Ada Diskaun

24 Dark Mansion Penang

Ini pun muzium 3D -- tapi twistnya, ada lukisan yang glow in the dark.

dark mansion - tempat menarik utk kanak-kanak di penang
  • RM 30
  • Ada Diskaun

25 Taman Belia

Anak merengek nak mandi pool masa cuti? Bawa sahaja dia ke sini.

tarikan di penang utk budak-budak - youth park
  • Tarikan Percuma