Pulau Mantanani

Nak tengok binatang laut macam dugong? Ini antara pulau rare kat Sabah yang mungkin ada lagi bintang tu.

Pulau berbentuk pisau ini bukan satu pulau yang kerap dikomersialkan untuk orang Malaysia. Lagipun ramai orang kita yang pergi ke Kota Kinabalu dan tak keluar dari situ.

Kalau anda nak 1 pulau tropikal terpencil untuk anda buat snorkeling atau saja nak ambil angin anda boleh fikir fikirkan pulau ini.

bot di mantanani

Kredit : nieniebom

Cuma sayangnya tempat ini sekarang semakin lama semakin tercemar dan juga ikannya makin kurang, batu karangnya pun semakin banyak yang mati.

Apa Specialnya Pulau Mantanani?

Walaupun ia dah tak macam dulu, tu pulau ini masih amat cantik. Airnya biru muda, pasirnya putih melepak, dan kalau anda menyelam anda akan senang nampak ikan dari jauh sebab airnya cukup terang.

Kat Mantanani ada 12 tempat untuk anda menyelam. Kalau anda amat-amat bertuah, anda mungkin dapat tengok dugong di sini. Sebab tempat ini dulu habitat mereka.

kawasan tepi pantai mantanani

Kredit : ag_jinee

bot berlabuh di pulau mantanani untuk snorkeling

Kredit : yeon__e_

Tapi selalunya untuk anda yang datang dengan tour, ada akan buat snorkeling di 2 tempat sahaja. Satu tempat dekat dengan pantai dan satu lagi jauh sedikit ke tengah laut. Jangan risau sebab anda diberi life jacket.

Sebelum 4 petang, anda semua biasanya akan balik.

Tips Penting

  1. Pulau Mantanani ini ada 3. Mantanani Besar, Mantanani Kecil dan Lingisan (terkecil antara semua).
  2. Untuk ke sini selalunya trip pergi balik telah disediakan oleh operator anda, termasuklah pengangkutan dari Kota Kinabalu.
  3. Perjalanan anda ke sini mungkin mencabar sebab naik speed boat. Anda mungkin kerap di percik air laut. Jadi siapkan waterproof bag untuk gajet anda. Bersedia untuk dilambung ombak ok?
  4. Kat Pulau Mantanani Besar ada balai polis. Mereka di letak di sini untuk kurangkan kes pengeboman ikan kat sini.
  5. Kalau anda nampak plastik dan botol kat keliling Mantanani,itu perkara biasa. Mohon kutip dan tolong kitar semula kat pusat kitar semula di sini. Kesian orang kampung sini sebab yang datang suka buang sampah merata-rata.

Nak Tidur Sini?

Kalau anda nak tidur di sini, Pulau Mantanani besar ada dua, tiga resort. Pulau Mantanani Kecil pula ada lodge ringkas untuk kaki selam.

Cara ke Pulau Mantanani

jeti mantananiPulau Mantanani ini berada di Kota Belud ( 80 km dari Kota Kinabalu).

Untuk ke sini dari Kota Kinabalu, anda perlu memandu ke Jeti Kuala Ibai (2.5 – 3 jam). Dari Jeti ni ada naik bot selama 40 ke 50 minit bergantung kepada keadaan laut. Kalau laut bergelora teruk, mereka mungkin cancel boat trip anda.

Kami sarankan anda ambil pakej. Pengangkutan, makan, trip snorkeling dah kira sekali sekali. Jadi anda pergi ke sini dan balik cuma cuci kaki.

Harga Day Trip ke Mantanani

 Dewasa (RM)Kanak-Kanak (RM)
Snorkeling250200
Beli Trip Diskaun Mantanani

Harga Diskaun Mantatani

JIMAT 16%
tarikan sabah - pulau mantanani @liammandersson
Snorkeling Pulau Mantanani
Harga biasa RM 250. Dengan diskaun hanya RM 210
Harga biasa RM 250. Dengan diskaun hanya RM 210 Show Less

Peta

Center map
Get Directions